...

DUYURULAR

YOUTUBE GELİRİ ELDE EDENLER NE YAPMALI?

Youtube Nedir? Nasıl Gelir Elde ediliyor?

Youtube uluslararası bir video paylaşım sitesidir. Kullanıcılar bu siteye video yükleyerek sistemin ortağı haline gelirler. Youtube şirketi ticari firmalardan reklam alır. Videoların içinde  izleyiciye bu reklamlar gösterilir. Reklam gelirlerinden belirli bir oranda video ve içerik yükleyen kullanıcılara ödenir. Youtube içerik yükleyenlerin geliri Reklam paylaşım kazancıdır.

Youtube Adsense Gelirinin Vergisi Var Mı?

Reklamcılık bir ticari faaliyettir ve vergiye tabidir. Youtubenin çeşitli kesintiler yapıp Türkiye'deki kullanıcılara para göndermesi Türkiye'de vergi ödenmeyeceği anlamına gelmez. Elde edilen gelirler için Türkiye'de vergi mükellefi olunmalı ve beyannameler verilmelidir. Bunun için bir mali müşavir ile çalışmalısınız. İsterseniz ofisimiz ile çalışabilirsiniz.

Kamu Çalışanları Devlet Memurları Ne Yapmalı ?

Bir çok kamu çalışanı youtube kanalı açıp video yüklüyor. Youtube adsende geliri elde ediyor. Vergi dairesi açısından ticari gelir olarak sayıldığından bu geliri elde eden herkes vergi mükellefi olmalı.

 Kamu çalışanların karşısında bir kaç alternaif  yol var; 

       Devlet memurları kanununa göre ticari faaliyet yasağı var. Ancak kanun eski.  657 sayılı devlet memurları kanunu Youtube geliri  elde edilmesi konusunda bir hüküm içermiyor. Youtube geliri Devlet memurunun yaptığı görevle ilgili bir gelir değildir. Bir devlet memuru yasal olarak iş yeri satın alıp kira geliri elde ediyor. Elde ettiği kira gelirleri için beyanname verip vergi ödüyor ve bu yasaldır. Youtube geliri için bu yorum yapılıp vergi mükellefiyeti açılıp vergi ödenebilir.  Türkiye'de binlerce Devlet memuru youtube geliri için vergi mükellefi olup vergi ödemektedir. Hiç bir kamu çalışanına, çalıştığı kurum tarafından bir ceza kesilmemiştir. (Kıdem durdurma vb) Asıl problem gelirlerin beyan edilip vergi ödenmemesi durumunda vergi dairesi ile yaşanmaktadır . Söz konusu durumla ilgili memurlarnet sitesinde yayınlanan görüş linki https://www.memurlar.net/haber/948397/sozlesmeli-personel-youtube-kanali-kurarak-gelir-elde-edebilir-mi.html  Youtube geliri elde eden binlerce kamu çalışanlanı fiili olarak şahıs şirketi kurup vergi beyanı yapıp, vergi cezası almamak için gelirlerini beyan edip vergi ödemektedir. 

 Bir diğer yol, adsense hesabındaki iban numarasını değiştirip kamu çalışanı olmayan eş-anne-çocuk vb karşılıklı güvenilecek birisine kanalın ticari kısmını devretmektir. Havaleyi bu kişi alır, vergi mükellefi de bu kişi olur.  
 Vergi dairesi açısından  gelir beyan edilmiş, fatura kesilmiş, vergi görevleri yerine getirilmiş olur.  

 Bir diğer yol limited şirket kurmaktır.  Devlet memuru ile devlet memuru olmayan bir kişi , 2 ortaklı bir limited şirket kurabilir. Bu durumda memur olmayan şirket müdürü olur. Memur olan kişi şirketin %99 una kadar istediği kadar pay alabilir.

 Şirket kuruluşu ve  youtube vergi danışmanlığı konularında iletişim için ;

mmaltepemuhasebe@gmail.com

0532 321 26 10

 

Türkiye'nin her yerinde hizmet veriyoruz.

Finansal Takvim
   Finansal takvime göz atmak istiyorsanız, öğrenmek istediğiniz aylardan birine tıklayınız...