...

DUYURULAR

LİMİTED ŞİRKET NASIL KURULUR? NEDEN LİMİTED ŞİRKET?

Limited şirket Türkiye'de en çok kurulan şirket türüdür. Türkiye'de kurulan Tüm şirketlerin %82'si Limited şirket olarak kuruludur. Çok yanlış anlaşılan bir konuyu hemen ifade etmek gerekir. "Şahıs Şirketi "olarak bilinen şahıs işletmeleri sermaye şirketi değildir dolayısıyla şirket değildir. Bu yazıda çok bilinen konular dışında özel bilgiler vermeye çalışacağım.

Limited Şirket Nasıl Kurulur?

Adres neresi olacak ? İş yeri karalama veya ev adresinde Limited şirket kurabilirsiniz. Yeni kurulan bir şirket iş yeri kiralar ise şirket sahibi kişi ile iş yeri sahibi kira kontratı düzenler. Şirket kurulumu bittikten sonra şirket ile mal sahibi arasında yeni kontrat düzenlenir. Ev size ait olsa bile şirket sizden bağımsız bir tüzel kişilik olacağı için kiralama yapılması gerekir.

Şirketin faaliyet alanları ( Amaç ve konu ) : Şirketin yapacağı tüm iş ve işlemlerin yazılacağı amaçlar bölümüdür. Hangi alanda faaliyet gösterecekseniz bu konular yazılır. Bugün yapmayı amaçladığınız konular zaten bellidir. Biz, şirket kuracak kişilere gelecekte yapma ihtimali olan konuları sorarak ana sözleşmeyi hazırlarız. Yazan her şeyi yapmak zorunda değilsiniz. Ancak şirketler ana sözleşmede yazmayan bir konuda ana sözleşme değişikliği yapmadan çalışamaz. Sözleşme değişikliği gibi adres, ortak vb tüm değişiklikler tescile tabidir, dolayısıyla şirketi kurduktan sonra değişiklik yaparsanız cebinizden para çıkar.

Şirket ortakları ve müdür : Tek ortaklı limited şirket kurulabilir. Tek ortak olursa şirket sahibi aynı zamanda müdür olur. Ortaklı olursa kimin şirketin % kaçına sahip olacağı ve kimin müdür olacağı konularının ortaklar tarafından belirlenmesi gerekir. ( ortaklı şirketlerde müdürlük başka detaylar var , kurmak isteyen olursa sorabilir)

Sermaye: Şirketin iş ve işlemleri yapacağı toplam hacmi gösterir. İş yapacağınız şirketlere karşı bir itibar göstergesidir. Minimum 10.000 TL sermayeli limited şirket kurulabilir. Ancak kesinlikle 10.000TL sermayeli şirket kurmayın . TL enflasyonist para birimi olduğu için , yazdığınız sermaye her yıl değer kaybeder. Ana sözleşmede TL olarak sabit kalacağı için yıllar sonra ciddiyetsiz rakamlara ulaşır. Sermaye artırmak zorunda kalırsınız. En fazla yanlış anlaşılan konu cebinizden sermayede yazan tutar kadar para çıkacağı düşüncesidir. Geçmişte limited şirket kurarken banka blokesi zorunluluğu vardı. Sermaye olarak yazılan tutarın bir kısmı bankaya nakit yatırılıyordu. Ancak bu zorunluluk kaldırıldı. Şirket yeni kuruldu. Kasasında para yok. Zaten şirket sahibi kira, giderler, alımlar i şirket kuruluşu vb bir kısım ödemeler yapacağı için sermayenin bir kısmını ödemiş olur. Kalan kısmı şahsi hesabınızdan şirket hesabına 2 yıl içerisinde havale yapmanız gerekir. Sermayeyi yüksek yazmak kuruluşta biraz maliyeti yükseltir, şirketi kurduktan sonra sermaye artırmak kadar maliyet olmaz.( Daha fazla detay için lütfen sorun) Cumhurbaşkanı 2 gün önce "ülkemizde bu kadar şirket kuruldu" vb açıklama yaptı. Devlet rasyo olarak ticareti büyük görmek istiyor. Sermayeyi yüksek göstermek yasal hakkınız .

Ünvan: Sıra geldi şirkete güzel bir ünvan bulmaya , Türkiyede daha önce tescil edilmemiş bir şirket ünvanını şirket ünvanı olarak alabilirsiniz. Benzer ünvanlar var ise ilk iki kelimeye çeşitli ekler veya faaliyet konularındaki seçenekleri değiştirerek bir ünvan belirlenir.
Bu başlıklar tamamlandıktan sonra Mali müşavirinize noterden " şirket kurma vekaleti" vereceksiniz. Henüz "evden çıkmadan sermaye şirketi kurma" işi yok. Noter eve gelirse tabi ki olabilir. ( ayrıca gelir de )
Saydığım başlıklar , vekalet hazır olduktan sonra Şirket 3-5 gün içinde tescil olur. Şirket müdürü noterden imza sirkülerini çıkarır.
Şirket kuruluşu işlemleri başlığı bu kadar . Her başlığın ayrı detayı var. Sormak isteyenler iletişime geçebilir.

NEDEN LİMİTED ŞİRKET ?
Sermaye şirketidir ve ticari hayatta itibarlıdır. Tüzel kişiliği var. Şahıs işletmesi gibi her konu sizin ad soyadınızla bitmez. Muhatap olduğunuz şirketler ve bankaların artık ezbere istediği Ticaret sicil gazetesi, faaliyet belgesi, mersis no , imza sirküleri, bilanço, mizan , gelir tablosu,hepsi Limited şirkette mevcut. Şahıs işletmesinde bunların bir kısmını elde etmek için yine ticaret odasına kayıt olmanız gerekir. Bazıları asla olmayabilir. Şahıs işletmesini ticaret odasına kayıt edeceğinize limited şirket kurun daha iyi.
Limited şirketin vergileri şahıs firması ile çok benzerdir. Temelde farklılık Şahıs İşletmesi gelir vergisi öder, Şirket ise kurumlar vergisi öder. Gelir vergisi %15-%40 arasıdır. Limited şirket sabit %20 kurumlar vergisi öder. Küçük ve orta işletmeler şirket resmi ortağına kar payı ödemez. Böylece yıllık net net kar 80 bin üzerinde ise limited şirket daha az vergi öder. Şahıs işletmesine ortak alınamaz. pay -hisse satılamaz. örnek ; abc teknoloji ltd.şti firması bir markayı, siteyi, e ticaret firmasını başkasına devir edeceğinde hisse devri yaparak kolayca devir işlemini gerçekleştirebilir Şahıs işletmesinde bunlar zor veya imkansızdır. Online tahsilat, sanal pos , e ticaret yapacak kişiler bence şirket kurmalıdır.
Her biri ayrı başlıkta yorumlanması gereken konuları bu şekilde özetlemeye çalıştım.

İletişim ve Danışmanlık için

0532 623 41 43

Finansal Takvim
   Finansal takvime göz atmak istiyorsanız, öğrenmek istediğiniz aylardan birine tıklayınız...